Moni-ilmeinen Tornionlaakso

Evenemangplatsens namn: Pallastunturin luontokeskus

Tid: 03.12.2019 kl. 9:00 - 28.02.2020 kl. 16:00

18.11.2019 -8 ° Vind 2.18 m/s Halvklart forecast.io

Beskrivning av evenemanget

VaylanvarrenyoMattiBjorninen1050

Moni-ilmeinen Tornionlaakso - Matti Björnisen valokuvia Kölivuoristosta Tornioon

Alue jota sanotaan Tornionlaaksoksi, käsittää suuren osan pohjoisen Ruotsin alueesta sekä pohjoisen Suomen läntisen osan. Alueen valtajoet Tornion-, Muonion- Lainio- ja Kalixjoki sekä Könkämä- ja Lätäseno sivuhaaroineen kokoavat vedet Pohjanlahteen.

Tornionlaakso on myös kulttuurisesti varsin yhtenäinen. Suomen- ja saamenkieli sekä Pohjois-Ruotsissa varsinkin iäkkäämpien ihmisten taitama meänkieli ruotsinkielen ohessa ovat edelleen merkittävässä roolissa myös Ruotsin puolella. Maantieteellisesti suurin osa alueesta sijaitsee napapiirin pohjoispuolella. Siitä johtuen vuodenkierrossa arktinen valo yöttömine öineen kesällä ja kaamosajan päivättömine päivineen talvella tuo oman yhtenäisen valo- ja värimaailmansa alueelle.

Sen sijaan maastollisesti ja maisemallisesti alue on hyvin moni-ilmeinen. Joet saavat alkunsa tunturi- ja vuoristomaisemissa, joissa purot kokoavat vesiään osin suuriinkin tunturijärviin. Sieltä joet jatkavat juoksuaan laajojen soisten ja metsäisten, lähes asumattomien ja vaaraisten erämaiden halki. Lopulta ne päätyvät mereen virrattuaan loppumatkan asuttujen vehreiden maatalouskulttuurin alueiden läpi. Kaikkialla voi nähdä ihmisen jälkiä jopa kivikaudelta saakka.

Näyttelyn kuvat pyrkivät omalla tavallaan etsimään Tornionlaakson ilmettä, joka alueella viipyilevälle kulkijalle siitä näyttäytyy. Kuvat kertovat jokilaaksosta monimuotoisena elämän valtaväylänä, joka on kiehtonut myös ihmistä vuosituhansien ajan. Elämä kukoistaa ja kuolee antaakseen tilaa uudelle. Kaikella on aikansa ja monilla näyttelyn kuvilla on tarinansa. Ne kertovat pienen siivun alueen luonnon moni-ilmeisyydestä ja ihmisen asettumisesta näille sijoille.

Matti Björninen on pitkän linjan valokuvaaja, jonka kuvaushistoria ulottuu varhaisnuoruudesta tähän päivään. Vaikka luonto kaikkineen on se intohimoisin kuvauksen kohde, myös monet muutkin asiat ja ilmiöt kiinnostavat häntä kuvausmielessä. Ammatimaisemman luonteen kuvaaminen on saanut 90-luvun loppupuolelta alkaen. Kuvat ovat löytäneet paikkansa monissa kuvallisissa julkaisuissa kirjojen, lehtien ja matkailuesitteiden kuvituksena, äänilevyjen kansissa ja sisustuselementteinä. Björnisellä on ollut myös useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä. Kuvaaja on jakanut kuvaustietoaan ja -taitojaan kuvausharrastajille tarkoitettujen kurssien muodossa ja seuratoiminnassa.

Läge

Vägbeskrivning
Adress

Pallastunturintie 557, Muonio, Suomi

Kommun

Muonio

Arrangör

Arrangör

Metsähallitus

Kontaktuppgifter

Ajo-ohje Pallastunturin luontokeskukseen

Tilläggsuppgifter

Evenemangets webbsida
Pallastunturin luontokeskus
Tilläggsuppgifter

Pallastunturin luontokeskus on avoinna ma–pe klo 9–16

Suljettu pe 6.12. ja ti–ke 24.–25.12.

Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x